Behandla människor som hela och friska? / Läbbiga Jag

Jag förstår inte varför man behandlar folk som varit med om olyckor annorlunda mot andra människor? Sådana som förlorat rörelseförmåga eller liknande. 

Ok, jag kan förstå i början, att man tycker synd om personen osv, men i fortsättningen, när personen i fråga är tillbaka på jobb, har ett fortsatt liv? Vad är då meningen att man varje dag skall kommentera hur personen ser ut, hjälpa till med allt, alltid kommentera att det är starkt att hen är på jobbet, bry sig mer om den än om övriga medarbetare? 

Jag förstår det inte. Visst, jag kan ”tycka synd” om personer, men jag påpekar det inte varje dag, utan försöker framhäva vad personen kan istället för det hen inte kan. 

Det är just hen som skall ha det bästa, det köps saker, fås saker, ges saker, flyttas på saker, görs plats vid bordet, folk flyttar på sig, låter hen gå före osv osv osv.. 

Nu kanske jag drar alla över en kam, men de är lika mycket människor som alla andra, varför särbehandla? Tror de att de får folk att känna sig bättre? Friskare? Kryare? Större som människa? 

jag tror inte det, jag tror att det gör att personen i fråga stannar, hamnar i en ond cirkel, vill att folk skall tycka synd om hen, vill känna sig jag vet inte vad. 

tycker att det är synd att personer anpassar sig så, för att jag tror inte att det i alla fall är varken behövligt eller bra. Men folk är som de är.

Ser det för mycket. 

Hen blir lat, ”Kan inte göra något själv”.. Osv. Är inte det synd, att stoppa en person i utvecklingen med sig själv? Att lära sig anpassa sig till ett nytt liv, men som ändå inte är allt för ovanligt från det hen hade innan? Förutom försämrad rörelseförmåga och rörelsebortfall? Gäller det inte att se till det man har, utnyttja det som man kan? Försöka att ändå göra saker? Det finns så mycket bra hjälpmedel idag! Man kan få hjälp med det man behöver, även om det kanske tar lite längre tid!

Grinig idag, men jag tycker att det är synd, att man inte ser personen i fråga som en hel person, utan en person som man alltid behöver påminna om det som hänt och vad hen ”inte” kan eller ”klarar”. Inte konstigt att man blir fast i de tankarna, när folk inte tror att man KAN. tycker att jag ser att det blir en ond cirkel, att det bes om mer och mer hjälp, om minsta lilla, som egentligen skulle kunna klaras själv. 

Detta gäller absolut inte alla!! Kanske är det en mindre del, jag vet inte.. Men tycker bara att det är synd att de inte får bli behandlade som ”hela” människor. En annan människa, som kanske inte har något rörelsehinder, som har ont i huvudet och mår skit, får inte alls samma hjälp och beräknas klara allt själv. Så länge funktionshindret/sjukdomen inte syns, då blir man behandlad som en ”hel” människa, även om man kanske känner sig som en människa till 25%.. men förväntas klara allt!

Jag vet inte vart jag ville komma, huvudet är som det är idag, illamåendet är ett helvete och var tvungen att gnälla ur mig sådant som jag funderat på ett tag. Fråga om ni tror att ni missförstår mig, vet att det kanske är lite luddigt skrivet, och använder säkert fel uttryck.. Men som sagt, jag har en väldigt dålig dag

 

Annonser

2 reaktioner på ”Behandla människor som hela och friska? / Läbbiga Jag

  1. Hej, Har du tänkt på att orsaken till din huvudvärk kan vara andlig? Du kunde gå till en exorcist. Jag ska be för att din huvudvärk går över genast i Jesu Namn. Sköt om dig! kramar karin

    • Hej Karin. Jo har funderat lite över det, men inte att gå till en exorcist, det faller inte riktigt in med det jag har valt att tro på. Men tack för omtanken och böner. Kram

Några tankar? *nyfiken*

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.